In Stres

Stres. Da sau ba?

Acest material aduce în atenția noastră o problemă care afectează angajații companiilor, cu efecte la nivel individual, dar și asupra profitului. Datele prezentate mai jos au ca scop încurajarea noastră a tuturor să acționăm pentru reducerea stresului personal, încercând să detectăm stresorii proprii, să găsim soluții practice, instrumente proprii de gestionare pentru reducerea nivelului de stres.În zilele noastre, cuvântul „stres” a intrat în vocabularul nostru uzual.Cu toate că noi toți putem relaționa cu cei care se plâng de stres, fiind ceva ce resimțim zilnic, și mulți dintre noi sunt îngrijorați de prezența acestuia în viața noastră, majoritatea dintre noi nu avem abilitățile necesare pentru a recunoaște sau a diminua efectele negative ale stresului.

Societatea de Management al Stresului din Marea Britanie definește stresul ca fiind o situație în care cerințele de la o persoană depășesc resursele sau capacitatea de a gestiona situația ale acelei persoane.

Cum poți observa dacă în organizația ta stresul a depășit nivelul optim?

Nu este mereu ușor să depistezi semnele stresului. Totuși, din punct de vedere al unei companii, semnele la care este bine să fii atent includ:

 • Absenteism ridicat sau creșterea numărului de zile de concediu medical
 • Motivare scăzută printre angajați
 • Plângeri numeroase din partea clienților
 • Cultură organizațională care include lucrul peste program
 • Angajații nu-și iau întregul concediu
 • Mediu de lucru „încruntat”
 • Productivitate și eficiență scăzute
 • Scăderea profitului
 • Fluctuație de personal ridicată

Rezultatele unui studiu

Stresul la locul de muncă este o problemă importantă la nivelul pieței muncii, care duce la scăderea profiturilor companiei, reduce eficiența angajaților și îi determină pe aceștia să-și dea demisia.

Agenția Britanică pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă a efectuat un studiu care relevă câteva fapte de luat în seamă. Printre ele, următoarele merită menționate:

 • Stresul afectează unul din cinci angajați, la toate nivelurile
 • Este cel mai important factor al îmbolnăvirilor în Marea Britanie
 • Peste 105 milioane de zile de muncă sunt pierdute anual în Marea Britanie, costurile asociate depășind £ 1,24 miliarde
 • 11% din absențele de la locul de muncă se datorează stresului
 • 52% dintre cei chestionați afirmă că nivelul de stres este în creștere
 • 60% dintre cei intervievați susțin că stresul dăunează retenției angajaților
 • 83% spun că stresul duce la scăderea productivității

Studiul se bazează pe răspunsurile a aproape 700 de manageri din domeniul resurselor umane și a peste 2000 de angajați.

Presiunea de la locul de muncă nu este un lucru rău. De fapt, mulți angajați sunt stimulați de ea. Totuși, când presiunea depășește abilitatea persoanei de a face față sarcinilor, atunci încep problemele. Deci, putem gestiona problema stresului fie prin reducerea presiunii asupra persoanelor, fie prin creșterea resurselor pe care aceștia le au la dispoziție, fie printr-o combinație a celor două abordări.

Stresorii uzuali din viața de zi cu zi

Problemele sunt parte din viața noastră. Dacă nu ai probleme, dacă nu te confrunți cu situații dificile, înseamnă că nu trăiești…. Totuși, sunt perioade în care dificultățile financiare, disputele sau provocările devin greu de suportat, determinând creșterea accentuată a nivelului de stres. Câțiva dintre factorii de stres pe care îi întâlnim zilnic, sunt:

 1. Nu avem destul timp: Când alergi toată ziua să respecți termene sau să-ți îndeplinești sarcini de diferite tipuri (inclusiv să faci pe taximetristul cu copiii), la finalul zilei te poți simți epuizat. Ai nevoie de o prioritizare a lucrurilor pe care e necesar să le faci mai întâi.
 2. Practicăm obiceiuri nesănătoase: Mâncând fast-food, fumatul, băutul de alcool în exces, sunt toți factori care pot contribui la stresul fizic. Motivul este că toate cele enumerate mai devreme te împiedică să gestionezi dificultățile.
 3. Ne asumăm mai multe decât putem duce: A vrea să-i impresionezi pe alții este normal, mai ales în arena corporatistă. A „înfuleca mai mult decât poți mesteca” te duce la eșec. Prin urmare, fii sincer cu tine însuți și asumă-ți doar sarcinile pe care ești sigur că le poți face bine.
 4. Avem așteptări prea mari: A avea așteptări nerealist de mari este calea sigură spre dezamăgire. Prin urmare, când lucrurile nu decurg așa cum îți dorești, te superi și devii stresat.
 5. Ne privăm de relaxare: Suprasolicitarea poate fi determinată de faptul că nu-ți poți lua o pauză de la agenda zilnică încărcată. Dacă situația continuă o perioadă mai lungă, poate avea efecte asupra sănătății tale.

Sintetizând, pentru a fi mai productivi și a crește profitul companiilor noastre, este nevoie să aplicăm instrumente practice referitoare la setarea priorităților, gestionarea timpului, rezolvarea de probleme, implementarea schimbărilor, gestionarea conflictului și mindfulness – pentru a menționa doar câteva arii care conduc la un nivel de stres ridicat.